
SpanjeVandaag
Een informatieve podcast boordevol nieuwsitems en achtergrondverhalen over het leven in Spanje. De meeste afleveringen duren minder dan 5 minuten en bieden je een helder overzicht van het actuele nieuws, aangevuld met verdiepende informatie over cultuur, samenleving, tradities en het dagelijkse leven in Spanje. Perfect voor iedereen die geïnteresseerd is in Spanje of er woont, werkt of op vakantie gaat.
Voor meer nieuws en achtergrondinformatie over Spanje, bezoek onze website www.spanjevandaag.com
SpanjeVandaag
Makelaars in Spanje
De droom van een huis onder de Spaanse zon lokt elk jaar duizenden Nederlanders en Belgen. Maar wist je dat de Spaanse vastgoedmarkt radicaal anders werkt dan wat we gewend zijn? Een ontdekkingsreis door de wereld van Spaanse makelaardij kan verwarrend en intimiderend zijn.
We onthullen de grootste verrassingen die je te wachten staan. Vergeet Funda - in Spanje moet je zoeken op meerdere platforms zoals Idealista en Fotocasa. Wees voorbereid op makelaarskosten die oplopen tot wel 7% (vergeleken met 2,5% in Nederland). En het meest verrassende: meerdere makelaars kunnen tegelijkertijd dezelfde woning aanbieden, een concept dat in de Benelux nauwelijks voorkomt.
De valkuilen kunnen serieus zijn. Aanbetalingen doen zonder de juiste garanties kan leiden tot pijnlijke verliezen. Spaanse makelaars bieden meestal geen juridisch of hypotheekadvies, diensten die NL/BE kopers als vanzelfsprekend beschouwen. We delen essentiële tips om je te beschermen: van het gebruik van geblokkeerde derde rekeningen tot het inschakelen van een advocaat die je belangen bewaakt.
De juiste kennis en verwachtingen zijn cruciaal voor een succesvol vastgoedavontuur in Spanje. Luister, leer en bereid je goed voor. Je Spaanse droomhuis wacht op je - maar alleen als je het spel volgens de Spaanse regels speelt. Deel deze aflevering met vrienden en familie die ook dromen van een plek onder de Spaanse zon!
Vergeet ons niet te volgen en de podcast te delen met vrienden en familie. Adiós!
De informatie in deze podcasts komt uit onze eigen artikelen en wordt via AI omgezet in audio, om tijd en kosten te besparen.
Welkom bij een nieuwe aflevering van de podcast van Spanje Vandaag. Ik ben Remco.
Speaker 2:En ik ben Mirjam. In deze aflevering duiken we in de verschillen tussen Nederlandse, belgische en Spaanse makelaars Een belangrijk onderwerp, als je overweegt, een huis te kopen of te huren, in Spanje Precies Mirjam, want de makelaardij werkt in Spanje toch net even anders, dan we in Nederland en België gewend zijn. Laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen. Goed plan. Een van de eerste dingen, die opvallen, is het aanbod en de zoekmachines. In Nederland hebben we Funda, waar je zo ongeveer al het beschikbare vastgoed kunt vinden.
Speaker 1:Ja, dat is echt ideaal, maar zoiets bestaat dus niet in Spanje.
Speaker 2:Nee, helaas niet. Je zult dus verschillende zoekmachines moeten gebruiken en meerdere makelaars moeten raadplegen, om een goed beeld te krijgen van wat er allemaal te koop of te huren is. Twee grote vastgoedwebsites zijn Idealista en Fotocasa. Daar staan duizenden woningen in de verkoop en verhuur. Uitstekende startpunten dus.
Speaker 1:Dat klinkt wel als meer werk. En hoe zit het met de presentatie van de woningen?
Speaker 2:Nou, Spaanse makelaars besteden vaak minder aandacht aan de foto's en beschrijvingen dan Nederlandse of Belgische makelaars. Soms zijn de foto's van slechte kwaliteit of de omschrijvingen weinigzeggend.
Speaker 1:Ah, dus, je moet je niet meteen laten afschrikken. Er kan best een pareltje tussen zitten.
Speaker 2:Inderdaad. Een ander belangrijk verschil is de exclusiviteit. In Spanje is de makelaardij niet exclusief.
Speaker 1:Wat betekent dat precies?
Speaker 2:Dat betekent, dat meerdere makelaars hetzelfde huis kunnen aanbieden. Dat zie je in Nederland en België eigenlijk nooit.
Speaker 1:Oké, dat is goed om te weten. En wat zijn de gevolgen daarvan?
Speaker 2:Nou, onder andere, dat de makelaarskosten in Spanje over het algemeen hoger zijn dan in Nederland en België.
Speaker 1:In, dat ze geen garantie hebben, dat ze de woning zelf verkopen. Dus ze willen meer zekerheid inbouwen.
Speaker 2:Precies Waar je in Nederland en België tussen de 1,5 en 2,5 procent van de verkoopprijs betaalt, zit je in Spanje al snel tussen de 3 en 7 procent plus btw. Dat is een flink verschil. Maar wie betaalt die kosten dan? In Spanje betaalt de verkoper de makelaarskosten, in tegenstelling tot Nederland en België, waar de koper ze vaak betaalt, alhoewel de verkoper die kosten natuurlijk wel in de verkoopprijs verwerken. Dus als koper betaal je uiteindelijk vaak alsnog mee.
Speaker 1:Slim gezien, en hoe zit het met het delen van commissie?
Speaker 2:Als een makelaar niet direct de woning heeft, die je zoekt, kan hij of zij samenwerken met andere makelaars. Vindt een andere makelaar wel jouw droomhuis, dan delen ze de commissie.
Speaker 1:Handig, en dat heeft geen invloed op de kosten voor de koper.
Speaker 2:Nee, de makelaarskosten blijven hetzelfde. Je hoeft je daar geen zorgen over te maken, fijn.
Speaker 1:Zijn er nog andere zaken, waar je op moet letten bij Spaanse makelaars?
Speaker 2:Jazeker, wees voorzichtig met aanbedalingen. Het kan voorkomen, dat de makelaar niet op de hoogte is van de laatste stand van zaken en dat de woning bijvoorbeeld al verkocht is.
Speaker 1:Oei, dat zou vervelend zijn.
Speaker 2:Vraag daarom altijd om de schriftelijke opdracht van de verkoper, voordat je een aanbedaling doet, en stort de aanbedaling altijd op een geblokkeerde derde rekening met een garantiebewijs, dat je het geld terugkrijgt, als het huis overkocht blijkt te zijn. Goede tip Dus even goed opletten, voordat je je geld overmaakt. Absoluut En tot slot de dienstverlening van Spaanse makelaars is vaak wat beperkter dan die van Nederlands en Belgische makelaars.
Speaker 1:Hoe bedoel je?
Speaker 2:Ze bemiddelen vooral in onroerend goed en geven geen juridisch advies, hypotheekadvies of advies over verzekeringen. Daarvoor moet je echt een specialist inschakelen.
Speaker 1:Dus het is belangrijk, om te weten, dat je misschien nog andere experts nodig hebt.
Speaker 2:Precies, en het is in Spanje heel normaal, om een advocaat in te schakelen bij de aankoop van een huis. Die controleert bijvoorbeeld, of de verkoper wel de rechtmatige eigenaar is en of er geen schulden op het huis rusten.
Speaker 1:Goed om te weten. De rol van de notaris is dus ook anders dan in Nederland en België.
Speaker 2:Ja, die is wat beperkter. Een advocaat is echt onmisbaar, om alles goed te controleren.
Speaker 1:Nou, mirjam, dit waren weer een hoop nuttige tips voor het kopen of huren van een huis in Spanje. Bedankt voor je uitleg.
Speaker 2:Graag gedaan, remco. En onthoud laat je goed informeren en schakel die juiste experts in, dan kan jouw Spaanse avontuur Helemaal mee eens.
Speaker 1:En dat was het weer voor deze aflevering van Spanje Vandaag.
Speaker 2:Bedankt allemaal voor het luisteren. Vergeet ons niet te volgen en de podcast te delen met vrienden en familie. Adiós.