SpanjeVandaag

De typische Spaanse werkdag

Remco Season 1 Episode 4

Een fascinerende duik in het ritme van de Spaanse werkdag! Misschien heb je wel eens gehoord over de siësta, maar de werkdag in Spanje omvat zoveel meer bijzondere gewoontes die totaal anders zijn dan wat we in Nederland gewend zijn.

Wist je bijvoorbeeld dat de Spaanse dag pas om negen uur 's ochtends echt op gang komt? Geen haastige drukte in de ochtend - alles verloopt op een ontspannen tempo. Rond elf uur is het zelfs alweer tijd voor de eerste grote pauze, waarbij Spanjaarden in groepen genieten van verse broodjes en koffie. En dat is nog maar het begin!

De beroemde siësta begint rond twee uur 's middags en is veel meer dan alleen een middagdutje. Het gaat om een uitgebreide maaltijd met Spaanse specialiteiten en vaak wat alcohol, gevolgd door rust. Sommigen werken pas weer vanaf vijf uur! De werkdag loopt door tot acht uur 's avonds, waarna velen nog naar een terras gaan voor tapas. Pas rond middernacht gaan de meeste Spanjaarden slapen. Ook fascinerend: de Spaanse taal heeft specifieke begroetingen voor elk deel van de dag, afhankelijk van het tijdstip.

Interessant genoeg staat dit traditionele ritme onder druk. Meer dan de helft van de Spaanse bevolking zou liever vroeger opstaan en kortere pauzes nemen, omdat ze vinden dat de huidige indeling te weinig tijd voor familie overlaat. Toch blijft verandering moeilijk in een land waar bijna de helft van de mensen tevreden is met de huidige situatie.

Luister naar deze aflevering en ontdek alle nuances van het Spaanse werkritme. Vergeet niet om ons te volgen en deze podcast te delen met vrienden en familie die geïnteresseerd zijn in de Spaanse cultuur!

Bezoek ook eens onze website www.spanjevandaag.com

Volg ons op Facebook, Instagram, X, WhatsApp, Threads, BlueSky, LinkedIn, TikTok en YouTube en schrijf je in voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief. Vind alle links hier: spanjevandaag.start.page

De informatie in deze podcasts komt uit onze eigen artikelen en wordt via AI omgezet in audio, om tijd en kosten te besparen.

Speaker 1:

Welkom bij een nieuwe aflevering van de podcast van Spanje Vandaag. Ik ben Remco En ik ben Miriam. Leuk, dat je weer luistert. Vandaag duiken we in een interessant onderwerp, namelijk de typische werkdag in Spanje. Benieuwd, hoe dat eraan toegaat.

Speaker 2:

Nou, ik ben heel benieuwd. Ik heb wel eens gehoord van de siesta, maar hoe zit het nou precies?

Speaker 1:

Nou, laten we beginnen met de ochtend. In Spanje is het allemaal wat relaxter. Voor negen uur ochtends is er eigenlijk geen winkel open. Men begint de dag rustig, en ontbijten doen ze vaak pas later. Dus geen gehaast in de ochtend. Dat klinkt goed, precies. De kinderen worden naar school gebracht, en daarna begint de werkdag. Maar al na een paar uur, rond elf uur, is het tijd voor de eerste pauze.

Speaker 1:

Oh al zo snel Wat doen ze dan? Dan gaan ze uitgebreid ontbijten met verse brauwtjes en koffie, vaak in grote groepen. Het is echt een sociaal gebeuren.

Speaker 2:

Gezellig. Dus, de supermarkten zijn dan uitgestorven.

Speaker 1:

Ja, bijna wel. Er zijn dan hooguit een paar mensen aan het werk. Maar na dat ontbijt is iedereen weer wakker en klaar, om het tegenaan te gaan. En grappig detail om het tegenaan te gaan, En grappig detail in Spanje duurt de ochtend tot twee uur. middags, Wacht even tot twee uur. Ja, tot die tijd zeggen ze buenos días of bon dia. Daarna begint de siesta.

Speaker 2:

Aha, nu wordt het interessant.

Speaker 1:

De siesta, dat is toch dat middagdoetje. Ja, letterlijk vertaald is het middagdoetje, maar het is meer dan dat. Het is te vergelijken met de lunch in Nederland, maar dan langer en uitgebreider. Rond twee uur komen de Spaanse specialiteiten op tafel en eet iedereen gezellig met elkaar.

Speaker 1:

Klinkt goed Wordt er ook alcohol gedronken? Jazeker wel, vaak wel, en soms doen ze na het eten een klein doetje. De siesta duurt normaalbesproken uur, maar het kan per regio en bedrijf verschillen. Sommige mensen houden zelfs siesta tot vijf uur. Vijf uur, dat is lang. Ja. Dat zie je vooral bij mensen met kinderen, die geen oppas hebben, want de scholen gaan rond twee uur dicht. Na die lange siesta gaan ze met een gevulde buik de laatste uren van de werkdag tegenmoet, en na twee uur zeggen ze buenas tardes. Tot ongeveer acht uur. Dus de werktag duurt best lang. In Spanje, ja, zeker. Na acht uur begint de avond en zegt men buenas noches. Maar de meeste Spanjaarden zitten dan nog vol van de lunch, dus gaan ze vaak naar een terras voor drankjes en tapas.

Speaker 2:

Klinkt als een heerlijke manier, om de dag af te sluiten.

Speaker 1:

Inderdaad, ze genieten nog even van het Spaanse weer en kijken daarna tv. Omdat de dagen langer duren, is het Spaanse nieuws pas om negen uur op tv, en daarna beginnen de primetime programma's zoals spelshows, films, series en praatprogramma's. Detail is, dat ook tussen de middag om drie uur een belangrijke nieuwsuitzending wordt uitgezonden op alle televisiekanalen, dus ze gaan laat slapen. Ja, de meeste Spanjaarden slapen pas na middernacht.

Speaker 2:

Dat is wel een heel ander ritme, dan wij gewend zijn.

Speaker 1:

Zeker. Veel mensen in Spanje vinden die lange werkdagen trouwens niet meer ideaal. Ze hebben weinig tijd voor hun familie en het gevoel, dat ze minder productief zijn. Meer dan de helft van de Spanjaarden wil eigenlijk vroeger opstaan en af van die lange siesta's. Dus er is wel wat verandering gaande, ja, maar het is moeilijk, om dat zomaar te veranderen. Heel Spanje is gewend aan dit ritme, en bijna de helft is het er ook niet mee eens. Dus het is een lastige discussie.

Speaker 2:

Interessant. Het is dus niet alleen maar fiesta.

Speaker 1:

Nee, maar er zijn ook mensen, die het juist heerlijk vinden. Een werkdag in Spanje is relaxter dan in Nederland, maar de vraag is, hoe lang dat nog zo blijft.

Speaker 2:

Nou, ik vond het een heel interessant inkijkje in de Spaanse werkdag. Bedankt voor de uitleg, remco. Graag gedaan, mirjam.

Speaker 1:

En jij bedankt voor deze uitzending.

Speaker 2:

Bedankt allemaal voor het luisteren. Vergeet ons niet te volgen en de podcast te delen met vrienden en familie. Adios Hasta.