
SpanjeVandaag
Een informatieve podcast boordevol nieuwsitems en achtergrondverhalen over het leven in Spanje. De meeste afleveringen duren minder dan 5 minuten en bieden je een helder overzicht van het actuele nieuws, aangevuld met verdiepende informatie over cultuur, samenleving, tradities en het dagelijkse leven in Spanje. Perfect voor iedereen die geïnteresseerd is in Spanje of er woont, werkt of op vakantie gaat.
Voor meer nieuws en achtergrondinformatie over Spanje, bezoek onze website www.spanjevandaag.com
SpanjeVandaag
Spaanse gewoontes
Wat gebeurt er als je verhuist naar een land waar het dagritme volledig anders is dan wat je gewend bent? In deze aflevering nemen Remco en Mirjam je mee in de fascinerende wereld van Spaanse gewoontes en tradities die vaak volledig haaks staan op onze Noord-Europese levensstijl.
We ontdekken samen waarom Spaanse kinderen behandeld worden als kleine koningen en koninginnen, met een overvloed aan aandacht en knuffels die soms zelfs voor buitenstaanders overweldigend kan aanvoelen. Ook duiken we in de wereld van de Spaanse begroetingsrituelen, waar twee kussen standaard zijn en fysiek contact tussen mannen veel normaler dan in Nederland of België.
De Spaanse tijdsindeling komt uitgebreid aan bod - van de beruchte siësta tot maaltijden op tijdstippen die voor ons absurd laat lijken. Wist je dat restaurants vaak pas om acht uur 's avonds opengaan voor het diner? En dat lunch rond half drie de norm is? Deze verschuiving heeft invloed op alle aspecten van het dagelijks leven, inclusief bedtijden en sociale activiteiten.
We bespreken ook de minder bekende culturele nuances zoals de Spaanse houding ten opzichte van huiselijkheid, hun reactie op regenachtig weer, de luidruchtige communicatiestijl en de creatieve interpretatie van verkeersregels. Al deze eigenschappen maken Spanje tot een fascinerend land om te bezoeken of er te wonen, maar vereisen wel een aanpassing van je verwachtingen en gewoontes.
Luister naar deze aflevering voor je volgende reis naar Spanje of als je overweegt er te gaan wonen, en ontdek hoe je je kunt aanpassen aan deze charmante, maar soms uitdagende culturele verschillen. Deel je eigen ervaringen met ons en laat ons weten welke Spaanse gewoonte jou het meest heeft verrast!
Vergeet ons niet te volgen en de podcast te delen met vrienden en familie.
Volg ons op Facebook, Instagram, X, WhatsApp, Threads, BlueSky, LinkedIn, TikTok en YouTube en schrijf je in voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief. Vind alle links hier: spanjevandaag.start.page
De informatie in deze podcasts komt uit onze eigen artikelen en wordt via AI omgezet in audio, om tijd en kosten te besparen.
Welkom bij een nieuwe aflevering van de podcast van Spanje Vandaag. Ik ben Remco.
Speaker 2:En ik ben Mirjam. Vandaag hebben we het over een heel interessant onderwerp, namelijk Spaanse gewoontes, want die zijn soms toch heel anders dan in Nederland of België.
Speaker 1:Klinkt goed. Laten we eens kijken, welke gewoontes we ons eigen moeten maken, als we in Spanje wonen of op vakantie gaan.
Speaker 2:Nou, als eerste is het belangrijk, dat je als buitenlander je moet aanpassen aan de lokale cultuur, wat natuurlijk logisch is, als je daar gaat wonen. Aanpassen gaat echter verder dan alleen de taal leren en tapas eken.
Speaker 1:Ja precies, het is meer dan paella en sangria, toch Absoluut. Een van de dingen, die opvalt in Spanje, is de obsessie met kinderen. O ja, dat herken ik wel. Alsof, kinderen, kleine koningen en koninginnen zijn Precies.
Speaker 2:Overal. Krijgen ze aandacht, worden ze geknuffeld. Soms een beetje te veel van het goede misschien.
Speaker 1:Ja, dat kutsie-kutsie kan soms wel wat minder. Wat staat er nog meer op de rijst? Het kussen, spanjaarden kussen, wat af Klopt. Ja, dat viel mij ook meteen op, toen ik er voor het eerst kwam.
Speaker 2:Twee kussen links en rechts bij, Maar ook mannen onder elkaar zoals vader en zoon. Dat zie je in Nederland niet zo snel.
Speaker 1:Klopt. Het is een stuk formeler Of minder formeel, juist Ligt eraan, hoe je het bekijkt. Wat ik ook interessant vind, is het laten eten.
Speaker 2:Oh, dat is echt een ding. ja Etenstijden, die voor ons Nederlanders en Belgen echt absurd laat zijn.
Speaker 1:Ja, ontbijt, later lunch rond half drie En avondeten pas om ne 9 of 10 uur s'avonds. Als je uit eten gaat, moet je niet voor 7 of 8 uur aankomen, want dan is de keuken nog niet eens open.
Speaker 2:Precies, en daardoor gaan ze ook laten slapen.
Speaker 1:Het hele leven is gewoon een paar uur verschoven, en dat heeft weer invloed op de kinderen, die je s'avonds laat nog buiten ziet spelen. Dat is echt wennen Zeker. En dan de beroemde si.
Speaker 2:Ja, tussen twee en vijf uur middag sluiten veel winkels en kantoren. Het leven staat even stil.
Speaker 1:Ideaal, om even te relaxen, zeker als het warm is, maar als je iets nodig hebt, kan het wel lastig zijn Inderdaad.
Speaker 2:En dan nog een grappige. Regen betekent niets doen, Haha ja, als het regent, stopt het leven blijkbaar helemaal. Ja, in de drogere gebieden van Spanje dan hè, ze zijn niet gewend aan de nattigheid zoals wij. Iemand met een paraplu op de fiets, dat is echt een bezienwaardigheid daar?
Speaker 1:Ja, dat snap ik. En dan nog een verschil Op bezoek gaan bij iemand thuis.
Speaker 2:Ja, Spanjaarden spreken eerder af in een bar of op een terras dan bij iemand thuis.
Speaker 1:Het huis is privé.
Speaker 2:Maar als je dan toch binnenkomt, krijg je wel meteen een rondleiding door het hele huis.
Speaker 1:En dan hebben we nog het vloeken. Spanjaarden vloeken er lustig op los.
Speaker 2:Ja en hard praten. Iedereen mag meegenieten van je conversatie, inclusief alle details.
Speaker 1:En tot slot fout parkeren en verkeersregels, dat is ook een ding, hè.
Speaker 2:Nou, en of Parkeren op de stoep, op zebrapaden, het is daar heel normaal. En de verkeersregels nemen ze ook niet altijd even serieus.
Speaker 1:Het is een chaos soms, maar goed, dat maakt het ook wel weer charmant, toch? Zeker, het hoort er allemaal bij. Al met al een heleboel gewoontes, om aan te wennen, als je in Spanje gaat wonen. Ja, maar dat is juist het luisteren. Vergeet ons niet, te volgen en de podcast te delen met vrienden en familie. Adios, hasta luego.