
SpanjeVandaag
Een informatieve podcast boordevol nieuwsitems en achtergrondverhalen over het leven in Spanje. De meeste afleveringen duren minder dan 5 minuten en bieden je een helder overzicht van het actuele nieuws, aangevuld met verdiepende informatie over cultuur, samenleving, tradities en het dagelijkse leven in Spanje. Perfect voor iedereen die geïnteresseerd is in Spanje of er woont, werkt of op vakantie gaat.
Voor meer nieuws en achtergrondinformatie over Spanje, bezoek onze website www.spanjevandaag.com
SpanjeVandaag
Verlaten dorpen in Spanje
Verlaten dorpen vertellen verhalen. Verhalen over oorlog, over gedwongen vertrek, of over de trage, maar onverbiddelijke trek naar de stad. Spanje telt er meer dan drieduizend - een verbazingwekkend aantal stille getuigen van een veranderende tijd.
In deze aflevering nemen Remco en Mirjam je mee langs de meest fascinerende voorbeelden. We wandelen door Belchite, waar Franco besloot om de oorlogsruïnes niet te herbouwen maar te laten staan als permanent gedenkteken van de Spaanse Burgeroorlog. Kapotgeschoten gevels en een kerk zonder dak vertellen hier het verhaal van een gemeenschap die in één klap werd weggevaagd.
We verkennen het wonderlijke Granadilla, een dorp dat werd ontruimd voor een stuwmeer dat nooit kwam. Nu staat het er, bevroren in tijd, als een openluchtmuseum met officiële openingstijden. En wat te denken van Ochiate, het 'vervloekte dorp' waar legendes over UFO's en paranormale gebeurtenissen belangrijker werden dan de historische feiten? Elk van deze plekken biedt een unieke blik op de krachten die gemeenschappen vormen én soms vernietigen.
Van oorlogsmonumenten tot spookdorpen onder water, van mislukte landbouwprojecten tot mysterieuze plekken die paranormaal toerisme aantrekken - deze aflevering legt bloot hoe ingrijpend Spaanse landschappen en levens zijn veranderd door oorlog, economie en grote infrastructurele beslissingen. Luister mee en ontdek het verhaal achter deze stille plekken die wachten om ontdekt te worden. Deel je gedachten over deze fascinerende locaties en laat ons weten welk verlaten dorp jij zou willen bezoeken!
Volg ons op Facebook, Instagram, X, WhatsApp, Threads, BlueSky, LinkedIn, TikTok en YouTube en schrijf je in voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief. Vind alle links hier: spanjevandaag.start.page
De informatie in deze podcasts komt uit onze eigen artikelen en wordt via AI omgezet in audio, om tijd en kosten te besparen.
Welkom bij een nieuwe aflevering van de podcast van Spanje Vandaag. Ik ben Remco En ik ben Mirjam. Vandaag hebben we het over verlaten dorpen in Spanje Meer dan 3000, dat is echt een enorm aantal. Vandaag gaan we dus kijken naar de verhalen achter een paar opvallende voorbeelden. Wat maakt ze nou zo fascinerend en waarom zijn ze eigenlijk verlaten?
Speaker 2:Ja, het is zeker een boeiend fenomeen. De Ja, het is zeker een boeiend fenomeen. De meeste van die dorpen liggen in rurale gebieden, vaak ook bergachtig, en die grote leegloop, die was vooral in de 20e eeuw. Mensen trokken massaal weg naar de steden.
Speaker 1:Voor werk, en zo neem ik aan de bekende urbanisatie.
Speaker 2:Precies werk, een moderner leven. Maar soms was het ook gewoon gedwongen vertrek, Bijvoorbeeld door de aanleg van stuwmeren. Die zetten dan hele valleien onder water Of maakt de landbouw onmogelijk.
Speaker 1:Ja heftig. Maar wat interessant is, dat er nu een soort trend is, dat mensen weer terug willen naar het platteland. Maar dat geldt dus blijkbaar niet voor deze specifieke dorpen, waar we het nu over hebben. Die lijken echt voorgoed verlaten, te veel schade, oorlog, verval of gewoon onbereikbaar geworden. Nou, laten we er een paar uitlichten, te beginnen met de, denk ik, bekendste Belchite in Zaragoza, een oorlogsmonument.
Speaker 2:Ja, belchite is echt een krachtig symbool. Verwoest tijdens de Spaanse burgeroorlog, hevige strijd daar, en Franco besloot toen, niet herbouwen. Nee, we bouwden er een nieuw dorp naast, dus die ruïnes staan er nog precies zo als een soort permanent gedenkteken.
Speaker 1:Het klinkt alsof die ruïnes echt een verhaal vertellen, als een tastbare herinnering. Wat voor gevoel krijg je daar als bezoeker, denk je?
Speaker 2:Kapot geschoten gevels, afgebrokkelde gebouwen en een kerk zonder dak. Het is heel direct een confrontatie met de gruwelen van die oorlog Ja heftig. Het laat wel zien, hoe een communiteit in één klap weggevaagd kan worden.
Speaker 1:Oké, dan een heel ander verhaal. Granadilla in Cáceres Ontruimd in de jaren zestig voor een stuwmeer, maar het water kwam dus nooit.
Speaker 2:Nee, precies, dat is het gekke. Het Gabriel en Galant stuwmeer kwam er wel, maar het dorp zelf bleef wonderbovenwonder droog. Het resultaat is fascinerend. Granadia is deels gerestaureerd, en het is nu een soort openluchtmuseum. Bevroren in de tijd, zeg maar Fascinerend. Ja, het is zelfs onderdeel van een educatief programma. Scholen komen er er. Het heeft heel apart voor een verlaten dorp gewoon openingstijden.
Speaker 1:Aha, een spookdorp met openingstijden. Dat is wel heel bijzonder. Maar goed, naast oorlog en die stuwmeren speelden soms ook andere dingen een rol, meer ongrijpbaar, zoals Ochiate in Burgos, het vervloekte dorp.
Speaker 2:Ja, ochiate, dit is weer een heel ander verhaal. Dat voegt weer een laag toe. Ja, ochiate, dit is weer een heel ander verhaal. Hè, dat voegt weer een laag toe. Verlaten in de 19e eeuw, al Waarschijnlijk na epidemieën, tyfus, pokken, dat soort dingen.
Speaker 1:Oké.
Speaker 2:Maar wat hier zo boeiend is, is, hoe die plek daarna een eigen leven ging leiden.
Speaker 1:Er kwamen legendes, verhalen over ufo's paranormale gebeurtenissen, Dus de mythes werden eigenlijk belangrijker dan de feiten.
Speaker 2:Eigenlijk wel. Ja. Het trekt nu dus een heel ander publiek, mensen, die gefascineerd zijn door het mysterieuze, het onverklaarbare. Het laat mooi zien, hoe een plek betekenis krijgt, niet alleen door, wat er echt gebeurde, maar ook door de verhalen, die wij erover vertellen.
Speaker 1:Heel fascinerend. Die drie zijn heel sprekend, maar er zijn er nog meer. Die laten ook zien, hoe divers die oorzaken waren. Neem die stielmeren. Dat was niet alleen bij Granadia een ding.
Speaker 2:Nee, nee, zeker niet. Je ziet het ook bij Esco en Ruesta in Aragon. Die moesten wijken voor het Yesa-stilmeer.
Speaker 1:Aragon ja.
Speaker 2:Dat was echt een harde ingreep, grote gevolgen voor de bewoners, een verhaal, dat je op meer plekken in Spanje tegenkomt, helaas, En dan heb je nog de dorpen, die gewoon leegliepen.
Speaker 1:Migratie. Heel veel gebeurt in de Franco-tijd natuurlijk, zoals Caudilla in Toledo en Turuncum in La Rioja.
Speaker 2:Inderdaad, dat zijn typische voorbeelden. De trek naar de stad of naar betere landbouwgrond ergens anders, dat zoog hele gemeenschappen leeg. Soms waren er ook specifieke projecten, die mislukten. El Alamin bij Madrid bijvoorbeeld. Wat was daarmee? Dat was ooit bedoeld als een soort ideaal landbouwdorp, een modeldorp, zeg maar. Maar dat kwam niet van de grond, en de bewoners trokken weer weg.
Speaker 1:Oké, en die echo van de burgeroorlog hoor je dus niet alleen in België.
Speaker 2:Nee, ook in Pableveld de Corbera de Ebre, in Catalonië. Ook zo'n oorlogsruïne, nog zo'n oorlogsruïne.
Speaker 1:Nog zo'n plek dus.
Speaker 2:Precies nog zo'n plek, die als een soort open wond herinnert aan dat conflict. Zelfs een plaats als Oste-Sjoas in Asturie, wat nu vooral bekend is om zijn etnografisch park met watermolens, is grotendeels een museumstuk geworden, een soort glimp van een leefwijze, die bijna verdwenen is.
Speaker 1:Dus, als we dit allemaal zo overzien, deze dorpen, elk met een eigen, vaak best wel dramatisch verhaal, van die oorlogsmonumenten zoals Belchite en Corbera de Ebre tot zo'n bevroren dorp als Dranadilla, de mysterieuze aantrekkingskracht van Ochate En dan die getuigenissen van migratie of de impact van die waterprojecten bij Esco en Ruesta, ze bieden je echt een unieke, soms best confronterende blik op de Spaanse geschiedenis en op de krachten, die gemeenschappen vormen, maar soms dus ook vernietigen.
Speaker 2:Ja, dat laten ze zeker zien. Het zijn stille getuigen van, hoe ingrijpend landschappen en levens kunnen veranderen door oorlog, door economie, door grote infrastructurele beslissingen. En dat roept dan een interessante vraag op, vind ik Wij hebben het nu over tien van die dorpen, maar er zijn er meer dan drieduizend.
Speaker 1:Drieduizend ja.
Speaker 2:Deze verlaten dorpen vormen onderdeel van het uitgebreide en gevarieerde Spaanse landschap, wachtend, om misschien wel ontdekt te worden.
Speaker 1:Precies. Oké, dat was het voor deze keer. Bedankt allemaal voor het luisteren. Vergeet ons niet te volgen en de podcast te delen met vrienden en familie. Adios, hasta luego.