SpanjeVandaag

De slaapgewoonten van de Spanjaarden

Remco Season 1 Episode 16

Het mysterie van de Spaanse slaapgewoonten ontrafeld! Je vraagt je misschien af hoe Spanjaarden het voor elkaar krijgen om zo laat op te blijven en toch productief te zijn. In deze boeiende aflevering van Spanje Vandaag doorbreken Remco en Mirjam het hardnekkige stereotiep van de siësta en brengen ze verrassende feiten aan het licht.

Wist je dat maar liefst 60% van de Spanjaarden nooit een siësta houdt? Dit gegeven alleen al zet het klassieke beeld van Spanje op zijn kop. We nemen je mee in de werkelijke ritmes van het Spaanse leven, waar late diners, uitgebreide middagpauzes en de prachtige traditie van de 'sobremesa' allemaal bijdragen aan een uniek dagpatroon dat veel meer is dan alleen een middagdutje.

Duik met ons in de fascinerende wereld van Spaanse werktijden, familiemomenten en sociale gewoonten die samen het slaapritueel vormen. We verkennen hoe een typische Spaanse dag eruitziet, van de ochtendkoffie tot het naar bed gaan na middernacht, en ontdekken waarom dit ritme zo goed past bij de Spaanse cultuur en het klimaat. De podcast laat zien dat er achter de oppervlakkige stereotypen een rijke, genuanceerde werkelijkheid schuilt die laat zien hoe mensen zich aanpassen aan hun omgeving. Luister nu en ontdek het echte geheim achter de schijnbaar eindeloze energie van de Spaanse levensstijl!

Volg ons op Facebook, Instagram, X, WhatsApp, Threads, BlueSky, LinkedIn, TikTok en YouTube en schrijf je in voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief. Vind alle links hier: spanjevandaag.start.page

De informatie in deze podcasts komt uit onze eigen artikelen en wordt via AI omgezet in audio, om tijd en kosten te besparen.

Speaker 1:

Welkom bij een nieuwe aflevering van de podcast van Spanje Vandaag. Ik ben Remco.

Speaker 2:

En ik ben Mirjam. Leuk, dat jullie weer luisteren.

Speaker 1:

Vandaag tuiken we in een super interessant onderwerp Iets, waar veel mensen zich over verbazen, als ze Spanje bezoeken. We gaan het hebben over de slaapgewoonte van de Spanjaarden. Hoe doen ze het eigenlijk, want het lijkt soms wel, alsof ze helemaal niet slapen.

Speaker 2:

Ja, dat is echt zo'n vraag, die je vaak hoort. Ik heb ook wel eens gedacht wanneer slapen die mensen nou eigenlijk? Ze gaan laat naar bed, staan relatief vroeg op voor werk. Het is bijna een mysterie.

Speaker 1:

Precies, Vooral met die late avonden, en dan toch weer fris aan de slag. Veel buitenlanders en ik hoor het ook vaak op sociale media vragen zich af Zijn het allemaal vampires? Wat is hun geheim? En dan is de meest voorkomende reactie natuurlijk de siesta.

Speaker 2:

De siesta, de heilige siesta, dat is toch wel het eerste, waar je aan denkt. Een stereotyp zelfs Een middagdutje, om even de hitte te ontvluchten, en wat energie op te doen.

Speaker 1:

Dat klopt, Mirjam. Dat is het beeld, dat we allemaal hebben. Maar en hier komt de verrassing uit onderzoek blijkt, dat dit eigenlijk helemaal niet klopt. Sterker nog, het merendeel van de Spanjaarden houdt helemaal geen siesta.

Speaker 2:

Nee, echt niet. Dat verbaast me nu wel. Ik dacht altijd, dat dat echt diep geworteld was in de cultuur.

Speaker 1:

Jazeker, de cijfers liggen er niet om. Maar liefst 60% van de Spanjaarden houdt nooit een siesta. Slechts 16% doet het dagelijks, 3% alleen aan het weekend en ongeveer 20% af en toe. Dus het is zeker niet de norm voor de meerderheid. Natuurlijk zijn er wel regionale verschillen, zeker op plekken, waar de temperaturen extreem hoog zijn. Daar zie je het nog wel vaker.

Speaker 2:

Dat is fascinerend. Dus het is meer een hardnekkig cliché dan de dagelijkse praktijk voor de meeste mensen. Als het dan niet de siesta is, wat verklaart dan die late slaaptijden?

Speaker 1:

Bij de werktijden en de levensstijl. In Spanje gaan de meeste kantoren open rond 9 uur ochtends, en de werkdag eindigt vaak rond 8 of 9 uur avonds. En wat denk je van het avondeten? Dat is in Spanje pas om 9 tot 11 uur avonds heel gebruikelijk.

Speaker 2:

Wauw, dat is een flink verschil met wat wij gewend zijn hier. Als je pas om elf uur aan tafel schuift, ja, dan lig je niet op tijd in bed hè.

Speaker 1:

Precies. Die cultuur van late diners en lange werkdagen zorgt ervoor, dat mensen gewoonweg later op blijven. En Spanjaarden zijn ook nog eens heel sociale en energieke mensen, die graag uitgaan. Vooral in het weekend is het helemaal niet ongebruikelijk, om tot de vroege uurtjes op stap te zijn. Dat heeft natuurlijk ook een enorme invloed op hun slaappatroon.

Speaker 2:

Absoluut, en ik kan me voorstellen, dat gezinswaarden en tradities ook een rol spelen. toch, familie is zo belangrijk in de Spaanse cultuur.

Speaker 1:

Zeker weten. Familiemomenten zoals die uitgebreide maaltijden en sociale bijeenkomsten zijn essentieel. Mensen geven vaak voorrang aan die kwaliteitstijd met familie en vrienden, zelfs als dat ten koste gaat van de slaapduur. En dan hebben we nog zoiets moois als de sobremessa. De sobremessa, wat is dat precies? De sobremesa is die traditie, waarbij je na de maaltijd nog geruime tijd aan tafel blijft zitten Voor een gezellig praatje en een drankje. Dat verlengt de avonduren natuurlijk aanzienlijk en schuift het moment, waarop men naar bed gaat, verderop. Het is een heerlijke traditie, maar minder bevoordelijk voor je slaaplipme?

Speaker 2:

Nee, dat klinkt logisch. Dus, hoewel ze lijken of weinig slapen, proberen ze dan wel, een gezond slaapschema aan te houden, Want als je elke nacht maar vijf uur slaapt, houd je dat toch niet vol.

Speaker 1:

Goed punt, mirjam. Hoewel ze later naar bed gaan, proberen de meesten toch, die aanbevolen zeven tot acht uur slaap per nacht te halen. Over het algemeen gaan Spanjaarden tussen 11 uur avonds en 1 uur s'nachts naar bed En staan ze tussen 7 en 9 uur ochtends weer op.

Speaker 2:

Oké, dus, de hele dag schuift gewoon op, eigenlijk. En die siesta dan, als die niet zo algemeen is, wat doen ze dan, om overdag toch wat rust te pakken?

Speaker 1:

Ze begrijpen het belang van korte dutjes of rustmomenten gedurende de dag heel goed. Dat kan variëren van een powernap van 20 minuten tot een uurtje ontspannen met een boek of tijdschrift. Vooral tijdens warmere maanden of na een zware lunch kan zo'n rustpauze echt helpen, om energie en concentratie op pijl te houden. Dus geen uitgebreide siesta's voor iedereen, maar wel bewust even de rust pakken.

Speaker 2:

Dat klinkt een stuk realistischer. Het is dus niet zo, dat iedereen midden op de dag in slaap valt. Laten we dan eens kijken, hoe zo'n typische werkdag eruit ziet in Spanje.

Speaker 1:

Ja, dat geeft een goed beeld. Rond 7 tot 9 uur ochtend staan ze op en ontbijten ze Dan. van 9 tot 2 uur smiddag wordt gewerkt, vaak met een korte pauze voor een kop koffie en soms ook het eerst ontbijt En dan de middagpauze. die is langer toch. Daarna wordt er weer gewerkt van vier tot zeven uur, En dan de avond. Van negen tot elf uur is het avondeten met familie of vrienden.

Speaker 2:

En daarna nog ontspannen en sociale activiteiten. Dat is pas echt.

Speaker 1:

Laat dan Absoluut Van elf uur avonds tot één uur in de nacht wordt er vaak nog ontspannen televisie gekeken, of worden of worden er sociale activiteiten ondernomen, en dan pas vanaf één uur of later gaan ze naar bed. Het is echt een heel ander ritme dan wat wij gewend zijn, maar wel eentje, die past bij de Spaanse cultuur, het sociale leven en het klimaat.

Speaker 2:

Het is duidelijk, dat het meer dan alleen de siesta is, die de Spaanse slaapgewoonte beïnvloedt. Het is een combinatie van werkkultuur, sociale gewoonten en familietradities. Heel interessant, om te zien, hoe dat allemaal samenhangt.

Speaker 1:

Zeker weten, en het toont aan, dat er achter de stereotypen vaak een veel complexere en genuanceerdere werkelijkheid schuilt. Het is fascinerend om te zien, hoe mensen zich aanpassen aan hun omgeving en cultuur.

Speaker 2:

Absoluut. Ik heb er weer van geleerd.

Speaker 1:

Ja, ik ook. Bedankt allemaal voor het luister.