SpanjeVandaag

NIE-nummer, gemeente inschrijving en het groene kaartje in Spanje

Remco Season 1 Episode 17

De administratieve doolhof van Spanje leren kennen is een must voor iedereen die hier langere tijd verblijft. Maar waar begin je? In deze aflevering ontrafelen we drie essentiële documenten die vaak tot verwarring leiden.

Het NIE-nummer - je persoonlijke identificatiecode voor vrijwel alle administratieve zaken in Spanje. Vergelijkbaar met het Nederlandse BSN, maar net iets anders. We leggen uit waarvoor je het nodig hebt, hoe je het herkent aan de X, Y of Z-beginletter, en het geweldige nieuws dat het tegenwoordig levenslang geldig is. Geen gedoe meer met vernieuwingen!

Daarnaast bespreken we het 'padrón' of certificado de empadronamiento. Dit is je inschrijving bij de Spaanse gemeente waar je woont, en hoewel niet strikt verplicht, opent het deuren naar allerlei lokale diensten en voorzieningen. Wist je dat dit precies hetzelfde document is dat Spaanse inwoners krijgen?

Tot slot nemen we het mysterieuze 'groene kaartje' onder de loep - het bewijs dat je als EU-burger legaal in Spanje verblijft. We bespreken hoe dit document is veranderd door de jaren heen en waarom je het, samen met je paspoort of ID-kaart, absoluut nodig hebt als je langer dan drie maanden blijft.

Begrijp je al deze verschillende documenten, dan wordt je leven in Spanje een stuk eenvoudiger. Deze kennis kan je niet alleen frustratie besparen, maar ook voorkomen dat je kostbare tijd verliest bij administratieve procedures. Luister nu voor deze onmisbare gids door de Spaanse bureaucratie!

Volg ons op Facebook, Instagram, X, WhatsApp, Threads, BlueSky, LinkedIn, TikTok en YouTube en schrijf je in voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief. Vind alle links hier: spanjevandaag.start.page

De informatie in deze podcasts komt uit onze eigen artikelen en wordt via AI omgezet in audio, om tijd en kosten te besparen.

Speaker 1:

Welkom bij een nieuwe aflevering van de podcast van Spanje Vandaag. Ik ben Remco.

Speaker 2:

En ik ben Mirjam. Leuk, dat jullie weer luisteren.

Speaker 1:

Jazeker Mirjam. Vandaag duiken we weer in een onderwerp, dat voor veel mensen, die naar Spanje komen of er al wonen, toch wel wat vragen oproept. Het gaat over die stapel belangrijke papieren en nummers, die je nodig hebt in Spanje.

Speaker 2:

Ja precies, Remco. Het is soms best verwarrend, al die termen. Je hebt het over een NIE-nummer, een impadronamiento en dan nog het groene kaartje, oftewel de tarjeta de residencia. Mensen halen die nogal eens door elkaar Absoluut Laten. We beginnen met misschien wel de meest bekende het NIE-nummer, Het numero de identificación de extranjerers. Wat is dat nu precies? Het NIE-nummer is eigenlijk jouw identificatienummer voor zo'n beetje alle administratieve zaken in Spanje. Denk aan het kopen van een huis, een auto, een bankrekening openen, maar ook voor het aanvragen van nutsvoorzieningen zoals water, licht, internet. Je hebt het bijna overal voor nodig.

Speaker 1:

Dus, het is een beetje vergelijkbaar met het burgerservice nummer in Nederland of het rijksregisternummer in België. Al is het niet helemaal hetzelfde.

Speaker 2:

Dat klopt, en het handige is, dat het één nummer is, dat voor al die vergillende zaken geldt. Wat wel belangrijk is, om te weten, is, dat, als je langer dan drie maanden achter elkaar in Spanje verblijft, het verplicht is, om zo'n NIE numummer te hebben.

Speaker 1:

Maar ook als je korter blijft, is het vaak handig of zelfs noodzakelijk voor die eerder genoemde zaken Ja, en een groot voordeel is, in tegenstelling tot vroeger, dat je, als je eenmaal een NIE-nummer hebt, dit voor altijd geldig is. Je hoeft het niet meer te vernieuwen.

Speaker 2:

Dat scheelt een hoop gedoe, maar het is geen identiteitsnummer. Je moet altijd je paspoort of identiteitskaart van je thuisland kunnen tonen, als je je identiteit wil bewijzen.

Speaker 1:

Het nummer begint trouwens met een X, i of Z, gevolgd door cijfers en een letter. Zo herken je het direct. Oké, dus, de NIE is duidelijk. Dan is er nog het certificato de empatronamiento, oftewel het padrón. Dat klinkt alweer heel anders. Wat houdt dat in?

Speaker 2:

Dat is eigenlijk een inschrijving in het bevolkingsregister van de gemeente, waar je woont. Het is vergelijkbaar met je inschrijven bij de burgerlijke stand in Nederland of België.

Speaker 1:

Als je ergens permanent gaat wonen in Spanje, dan is het een hele logische stap, om dit te doen. Dus je gaat dan naar het gemeentehuis de ayuntamiento en daar regel je dat.

Speaker 2:

Precies. Je krijgt dan een bewijs van inschrijving, het zogenaamde certificado de empadronamento. Dit is trouwens ook precies hetzelfde document, dat Spanjaarden krijgen. Dus het heeft niets te maken met het feit, dat je een buitenlander bent. Het enige verschil is, dat veel gemeenten controleren, of buitenlandse inwoners nog wel in de gemeente woonachtig zijn.

Speaker 1:

Mocht je een oproep krijgen, dan moet je je melden bij het gemeentehuis. En waar heb je dat voor nodig? Is het verplicht?

Speaker 2:

Nou, officieel is het niet verplicht in Spanje, maar gemeenten raden het sterk aan. Ze weten dan, wie er woont, en kunnen zo de lokale voorzieningen zoals artsen, ziekenhuizen en afvalophaaldiensten beter inschatten en aanpassen. En je hebt het ook nodig voor bijvoorbeeld het aanvragen van diensten zoals bepaalde kortingen op openbaar vervoer of, als je een Nederlands paspoor wilt, aanvragen bij de ambassade in Madrid.

Speaker 1:

Ah, dus, ook al is het niet strikt verplicht, het is wel heel handig, goed om te weten. Dan komen we bij het laatste document, het certificado de registro como residente comunitario, of, zoals de meeste mensen het kennen, het groene kaartje of de tarjeta residencia. Dit klinkt ook als iets voor de lange termijn, toch.

Speaker 2:

Jazeker, dit document bewijst, dat je als EU-burger legaal in Spanje verblijft. Het is een klein groen kaartje ter grootte van een bankpas of soms nog een A4-document. Vroeger was het een blauw plastic kaartje met een foto, maar dat is al jaren geleden veranderd.

Speaker 1:

Dus, als je hier langer dan drie maanden blijft, dan heb je niet alleen dat NIN-nummer nodig, maar ook dit groene kaartje.

Speaker 2:

Dat klopt helemaal. Je moet je dan inschrijven bij het Registro Centraal de Extranjeros. Dat kan bij de Oficina de Extranjeros van de Policia Nationaal of de lokale politie, en net als bij het NIN-nummer is dit groene kaartje ook geen identiteitsbewijs.

Speaker 1:

Je moet altijd je paspoort of ID-kaart van je thuisland bij je hebben. Interessant Dus het NIE is je identificatienummer, het empadronamiento is je bewijs van inschrijving in de gemeente En het groene kaartje is het bewijs, dat je legaal resident bent. Allemaal verschillende functies, maar wel allemaal essentieel, als je je leven in Spanje wilt opbouwen.

Speaker 2:

Precies, remco. Ze lijken misschien op elkaar of overlappen elkaar, maar elk document heeft echt zijn eigen doel en belang, en het is goed om te weten, welk document waarvoor dient, om misverstanden of vertragingen te voorkomen.

Speaker 1:

Zeker weten. Zo, dat was weer een hoop nuttige informatie. Ik denk, dat veel van onze luisteraars hier iets aan zullen hebben.

Speaker 2:

Dat hoop ik ook. Het maakt het leven in Spanje toch weer een stukje makkelijker, als je weet, hoe de papierenwinkel werkt.

Speaker 1:

Absoluut. Bedankt, mirjam, voor deze heldere uitleg. Graag gedaan, remco. Bedankt allemaal voor het luisteren. Vergeet ons niet, te volgen en de podcast te delen met vrienden en familie. Adios, hasta luego.