
SpanjeVandaag
Een informatieve podcast boordevol nieuwsitems en achtergrondverhalen over het leven in Spanje. De meeste afleveringen duren minder dan 5 minuten en bieden je een helder overzicht van het actuele nieuws, aangevuld met verdiepende informatie over cultuur, samenleving, tradities en het dagelijkse leven in Spanje. Perfect voor iedereen die geïnteresseerd is in Spanje of er woont, werkt of op vakantie gaat.
Voor meer nieuws en achtergrondinformatie over Spanje, bezoek onze website www.spanjevandaag.com
SpanjeVandaag
Olijfolie en andere oliën in Spanje
Duik met ons de fascinerende wereld in van keukenvetten. De meesten van ons hebben een fles olie in de kast staan, maar weten we eigenlijk wel wat we gebruiken? In deze aflevering ontrafelen we alle mysteries rondom keukenoliën – van raffinage tot rookpunten en gezondheidseffecten.
Olie is zoveel meer dan alleen bakvet. Het beïnvloedt de smaak en textuur van je gerechten én speelt een cruciale rol bij de opname van vitamines A, D en E. We leggen uit waarom supermarktoliën vaak zo neutraal smaken door het raffinageproces, waarbij kleur, geur en smaak verwijderd worden. Ook leer je over het essentiële concept van rookpunten – de temperatuur waarop olie begint te walmen en potentieel schadelijke stoffen afgeeft.
Olijfolie verdient speciale aandacht. We maken het onderscheid tussen extra vierge (de hoogste kwaliteit), vierge en gewone olijfolie kristalhelder. Verrassend genoeg zegt de kleur niets over kwaliteit – een veelvoorkomend misverstand! Op gezondheidsgebied navigeren we tussen het advies van het Voedingscentrum over onverzadigde vetten en de waarschuwingen voor onbalans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren. Praktisch gezien delen we welke olie je het beste kunt gebruiken voor verschillende bereidingswijzen: van koude dressings tot bakken, wokken en frituren. Plus: waarom die dure oliesprays uit de supermarkt makkelijk te vervangen zijn met een goedkoper alternatief.
Luister nu en ontdek hoe je bewustere keuzes maakt in de keuken – goed voor je smaakpapillen én je gezondheid. Volg ons en deel deze aflevering met vrienden die ook meer willen weten over de oliën in hun keukenkast!
Volg ons op Facebook, Instagram, X, WhatsApp, Threads, BlueSky, LinkedIn, TikTok en YouTube en schrijf je in voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief. Vind alle links hier: spanjevandaag.start.page
De informatie in deze podcasts komt uit onze eigen artikelen en wordt via AI omgezet in audio, om tijd en kosten te besparen.
Welkom bij een nieuwe aflevering van de podcast van Spanje Vandaag. Ik ben Remco.
Speaker 2:En ik ben Mirjam. Vandaag kijken we naar de verschillen tussen al die verschillende olieën in de keuken. En belangrijker nog hoe maak je nou de goede keuze? Laten we daar eens induiken.
Speaker 1:Zeker, want olie is zoveel meer dan alleen bakvet. Het doet echt wat met de smaak, de textuur van je gerecht En ook niet onbelangrijk het helpt bij de opname van vitamines. Denk aan A, d, e.
Speaker 2:Dus, we kijken naar de soorten raffinage, gezondheid en hoe je ze gebruikt. Ja, wat mij meteen opviel, is, waarom zoveel olieën uit de supermarkt zo neutraal van smaak zijn. Dat komt dus door raffinage, begrijp ik. Ze halen kleur, geur en smaak eruit, waarschijnlijk voor een constanter product, langer houdbaar ook, denk ik, en goedkoper.
Speaker 1:Precies ja, zonnebloemolie, raapzaadolie, sojaolie, dat zijn de bekende voorbeelden. Maar neutraal betekent niet, dat ze allemaal hetzelfde zijn. Nee.
Speaker 2:Nee, een heel belangrijk verschil is het rookpunt. Oh ja, het rookpunt, ja, dat is die temperatuur, waarop olie begint te roken, te walmen, en dan kunnen er ongezonde stoffen vrijkomen, zoals paks. Dat zijn verbindingen, die je liever niet binnenkrijgt. Dus verhitten boven dat punt, dat is af te raden, je liever niet binnenkrijgt. Dus verhitten boven dat punt, dat is af te raden. Avocado-olie, die heeft een bizar hoog rookpunt, 270 graden Celsius. Maar goed, voor de meeste dingen, zoals frituren zijn rond 175 graden, heb je dat echt niet nodig.
Speaker 1:Nee, dat klopt helemaal. En nu we het toch over hitte hebben olijfolie, daar zijn altijd veel vragen over. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen extra vierge, vierge en gewoon, maar wat is nou wat? En die vraag, die ik vaak hoor mag je nou wel of niet bakken met extra vierge olijfolie?
Speaker 2:Ja, goede vraag. Daar is best wat verwarring over. Kijk, extra vierge, dat is de topkwaliteit van de allereerste koude persing. Puur natuur, zonder verhitting of chemicaliën, oké, die heeft de meest uitgesproken smaak. Perfect voor koud gebruik, dus salades en zo. Je kunt er voorzichtig mee bakken, zolang je maar onder die pakweg 170 graden blijft. Vierge is ook koud geperst, maar dan van olijven, die net iets minder van kwaliteit zijn, en gewone olie. Dat is vaak een mix, geraffineerde olie, dus bewerkt voor neutraliteit, met een schildje vierge voor een beetje smaak.
Speaker 1:En de kleur. Ik dacht altijd hoe groener, hoe beter.
Speaker 2:Ja, dat denken velen. Maar nee, de kleur zegt dus niets over de kwaliteit, echt niet. Alleen niets over, hoe rijp de olijven waren, toen ze geperst werden.
Speaker 1:Goh, dat zegt een eiovener. En dan de gezondheid. Daar hoor je nogal verschillende dingen over, aan de ene kant het voedingscentrum, aan de andere kant ook wat kritiek. Hoe zit dat precies?
Speaker 2:Ja, dat klopt, Het is een beetje genuanceerd. Hetukkingscentrum hamert op onverzadigde vetten. Die zitten in olijfolie, zonnebloemolie, koolzaadolie. Goed voor je cholesterol, het LDL-cholesterol verlagen.
Speaker 1:Slechte cholesterol.
Speaker 2:Precies dat ja. Goed voor hart en vaten dus. Maar andere stemmen waarschuwen juist voor een onbalans Met name een te hoge inname van omega-6-vetzuren. Linolzuur is dat, en dat zit nou juist weer veel in die goedkope geraffineerde olieën Zoals zonnebloem, soja en maisolie. Als je daar veel van binnenkrijgt en te weinig omega-3 uit vette vis bijvoorbeeld, dan zou dat het risico op ontstekingen kunnen verhogen, laaggradige ontstekingen.
Speaker 1:En die olieën zitten vaak verstopt, zeg je.
Speaker 2:Ja precies In veel bewerkte producten, koekjes, kant-en-klaar maaltijden, sauzen, kokos en palmolie, die bevatten dan weer veel verzadigd vet. Daarvan zegt het Voedingscentrum gebruik dat met mate. Oké dus het draait om balans en het type olie. Laten we het praktisch maken. Welke olie voor wat? Koud gebruik, dressings bijvoorbeeld, dan ga je voor smaak, toch? Dus walnootolie, lijnzaadolie, sesamolie of die mooie extra weerge olijfolie. Ja, en voor gewoon bakken, stoven, dan is gewone. Olijfolie prima Of een neutrale zonnebloemolie Kan allebei.
Speaker 1:En voor het hetere werk wokken frituren.
Speaker 2:Ja, dan heb je dus dat hogere rookpunt nodig. Denk aan zonnebloem, arachide dat is pindaolie soja of rijstolie. Die kunnen wat meer hitte hebben.
Speaker 1:En oliebollen bakken.
Speaker 2:Ja, daar wil je een neutrale olie voor Zonnebloem of arachide is dan heel geschikt. En let goed op die temperaturen Maximaal 180, 190 graden. Niet te heet laten worden Duidelijk. Oh, en nog een praktische tip Die oliesprays in de supermarkt, die lijken handig En zuidig misschien. Nou, dat lijkt zo, Maar per liter zijn ze vaak echt peperduur. Veel goedkoper is zo'n hervulbare verstuiver.
Speaker 1:Vul je gewoon zelf met je favoriete olie, merkt net zo goed. Goeie tip, mirjam. Oké, dus samenvattend olie is cruciaal voor smaak, textuur en ook voor voedingsstoffen. Raffinage maakt neutraal, maar let op, dat rookpunt Bij olijfolie bepaalt het proces, de kwaliteit, niet de kleur En qua gezondheid. Onverzadigde vetten zijn goed, maar die balans tussen omega-6 en omega-3 is wel een dingetje, zeker met bewerkt voedsel.
Speaker 2:Ja, precies, dat was het voor deze keer. Ik hoop, dat jij als luisteraar iets geleerd hebt over de verschillende olieën, met natuurlijk voor Spanje de belangrijkste olijfolie.
Speaker 1:Inderdaad. Bedankt allemaal voor het luisteren. Vergeet ons niet, te volgen en de podcast te delen met vrienden.