SpanjeVandaag

Alles over kledingmaten in Spanje

Remco Season 1 Episode 22

Frustratie in de Spaanse paskamer? Je bent niet alleen! In deze boeiende aflevering van Spanje Vandaag nemen Remco en Mirjam je mee in het verwarrende labyrint van Europese kledingmaten.

Heb je je ooit afgevraagd waarom die Spaanse broek in "jouw maat" ineens veel te krap zit? Wij onthullen het antwoord. Het blijkt dat Spanje, samen met Frankrijk, België en Portugal, een compleet ander maatsysteem gebruikt dan wat wij in Nederland gewend zijn. Wat begint als een simpele shopping trip kan zo veranderen in een verwarrende puzzel van cijfers en maten.

We duiken diep in de vier verschillende Europese maatsystemen, de historische ontwikkeling van kledingmaten, en zelfs de culturele invloeden die bepalen hoe kleding wordt ontworpen en gemaakt. Ook bespreken we de psychologische impact van het plotseling "een maat groter" moeten dragen in een ander land. Want hoewel het slechts een cijfer op een etiket is, kan het wel degelijk invloed hebben op hoe we ons voelen over ons lichaam.

Of je nu een vaste bezoeker van Spanje bent of een expat die er woont, deze aflevering biedt waardevolle praktische tips om je volgende winkelsessie succesvoller en minder frustrerend te maken. Vergeet niet ons te volgen en deze podcast te delen met vrienden en familie die ook wel eens de Spaanse mode-jungle verdwalen! Na deze aflevering ben je perfect voorbereid voor de Spaanse zomeruitverkoop, zowel online als in fysieke winkels.

Volg ons op Facebook, Instagram, X, WhatsApp, Threads, BlueSky, LinkedIn, TikTok en YouTube en schrijf je in voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief. Vind alle links hier: spanjevandaag.start.page

De informatie in deze podcasts komt uit onze eigen artikelen en wordt via AI omgezet in audio, om tijd en kosten te besparen.

Speaker 1:

Welkom bij een nieuwe aflevering van de podcast van Spanje Vandaag. Ik ben Remco.

Speaker 2:

En ik ben Mirjam. Leuk, dat jullie weer luisteren.

Speaker 1:

Vandaag duiken we in een onderwerp, dat, denk ik, veel Nederlanders en Belgen, die in Spanje wonen of op vakantie gaan, bekend in de oren zou klinken, zeker nu de zomeruitverkoop hier is begonnen in Spanje En veel mensen natuurlijk online shoppen of in de fysieke winkels.

Speaker 2:

Ja, inderdaad, waar gaan we het vandaag over hebben? dan, remco, ik ben heel benieuwd.

Speaker 1:

Nou, we gaan het hebben over kledingmaten in Spanje, of beter gezegd, waarom kledingmaten in Spanje vaak anders zijn, dan wij gewend zijn in Nederland of België.

Speaker 2:

Oh, dit is zo herkenbaar, echt. ik weet nog de eerste keer, dat ik hier een broek wilde kopen. Ik dacht, mijn maat weet ik wel, en dan pas je het, en het past gewoon echt niet. Dat is toch frustrerend.

Speaker 1:

Absoluut. Je denkt, dat je een standaard maat hebt, en dan sta je daar in de paskamer en snap je er niks van. Waarom is dat eigenlijk zo, mirjam? Weet jij daar meer van?

Speaker 2:

Nou, het komt erop neer, dat niet elk land dezelfde maatsystemen gebruikt. In Europa alleen al heb je er in principe vier, die veel voorkomen.

Speaker 1:

Vier, dat is best veel.

Speaker 2:

Ja, je hebt bijvoorbeeld het Europese EN 1302 systeem, dat ze onder andere in Nederland, duitsland en Scandinavië gebruiken, maar dan heb je ook het Franse maatsysteem, en dat is dan weer in gebruik in Frankrijk, belgië, portugal en Spanje, en dan zijn er nog het Italiaanse en het Britse systeem.

Speaker 1:

Aha dus, Spanje volgt het Franse systeem. Dat verklaart al een hoop.

Speaker 2:

Precies En die systemen gaan allemaal uit van het gestandardiseerde afmetingen van lichaamsdelen, maar de manier, waarop ze die meten en omzetten naar een maat, die verschilt gewoon.

Speaker 1:

Dus, als ik in Nederland de maat 42 draag, is dat niet automatisch een 42 in Spanje.

Speaker 2:

Nee, helaas niet In Spanje en België. zoals we zeiden, gebruiken ze dus die traditionele maten. Voor vrouwen is dat vaak van 36 tot 50 en voor mannen van 44 tot 60.

Speaker 1:

Die zijn dan gebaseerd op borst, taaien en heupomvang, en wij in Nederland werken meer met die internationale standaard van XS tot XXL Of de Europese maten, zoals 32 tot 54 voor vrouwen en 42 tot 62 voor mannen, begreep ik.

Speaker 2:

Ja, dat klopt helemaal. Wat het ook nog ingewikkelder maakt, is, dat er geen hele strikte regelgeving is. Dus zelfs binnen Spanje kunnen maten variëren tussen verschillende merken en winkels. Je hebt wel winkels als Decathlon, die ook weer met die XS tot 4XL maten werken.

Speaker 1:

Wat dan weer even een verademing is. Ja, dat is dan weer fijn. Ik heb zelf ook wel eens gehad, dat ik dacht, dit is mijn maat, dit moet passen, en dan toch weer niet. En dan pak je de maat groter, en die is dan weer te groot, blijft een puzzel.

Speaker 2:

Zeker En wat ook belangrijk is, om te benadrukken, remco, is, dat ondanks al die verschillende standaarden er altijd veel variatie kan zijn, in hoe kleding past. Dat komt door verschillen in lichaamsvormen, verhoudingen en natuurlijk ook gewoon de snit en stijl van de kleding zelf.

Speaker 1:

Een slim fit broek in maat 40 zit heel anders dan een regular fit in maat 40, ook al is het dezelfde winkel. Goed punt, dus eigenlijk is het altijd het beste, om gewoon te passen of om goed de maattabel te checken, als je online koopt.

Speaker 2:

Wat toch wel jammer is, want dat maakt online shoppen in Spanje dan weer een stuk minder makkelijk. Absoluut. Kledingmaten worden eigenlijk bepaald door verschillende factoren Lichaamsafmetingen uiteraard, maar ook culturele invloeden en industrienormen spelen een rol.

Speaker 1:

Culturele invloeden hoezo.

Speaker 2:

Nou, bijvoorbeeld de voorkeur voor het strakkere of lossere kleding in een bepaalde cultuur kan invloed hebben op de manier, waarop mazen worden geïnterpreteerd en ontworpen. En hoewel de ENR10402-norm, die ook wel de Joint European Standard for Size Labeling of Clothes wordt genoemd, in de hele EU wordt opgepast, kunnen er dus variaties zijn in de interpretatie. Dat leidt dan weer tot die verschillen.

Speaker 1:

Fascinerend. Ik had nooit gedacht, dat er zoveel achter de simpele kledingmaat zat.

Speaker 2:

Het is ook best een complexe geschiedenis hoor. Vroeger, lang geleden, werd kleding natuurlijk vaak op maat gemaakt voor elk individu, maar met de opkomst van massaproductie in de 19e en 20e eeuw moesten er standaardisatiematen komen. Alleen die standaarden verschilden toen ook al enorm per land en zelfs per fabrikant.

Speaker 1:

Alleen. Die standaarden verschilden toen ook al enorm per land en zelfs per fabrikant.

Speaker 2:

Dus die EN 13402 norm was eigenlijk een poging, om daar uniformiteit in te brengen. Precies in de hele EU, no-transcript, en dan heb je ook nog verschillen in mate voor mannen, vrouwen en kinderen En zelfs voor verschillende soorten kledingstukken Broeken, shirts, jurken, overal kan het weer net iets anders zijn.

Speaker 1:

Wat een gedoe. Kortom, het is dus een jungle van maten, ondanks alle pogingen tot stannalisatie. Dat is toch gek.

Speaker 2:

Ja, het is inderdaad een uitdaging. Die verschillen hebben trouwens ook grote invloed op de mode-industrie en op ons als consumenten. Voor fabrikanten is het complex, want ze moeten verschillende maten produceren voor verschillende markten. Dat kan de productiekosten omhoog drijven.

Speaker 1:

En voor de consument. zoals ik al zei, is het super verwarrend, zeker als je online winkelt en je niet kunt passen. Dat leidt dan weer tot hogere retourpercentages, wat weer extra kosten met zich meebrengt, voor zowel de klant als de winkel.

Speaker 2:

En niet te vergeten het psychologische aspect. Remco, als je in het ene land een maat D draagt en dan in Spanje ineens een L nodig hebt, kan dat toch invloed hebben op hoe je jezelf ziet en voelt over je lichaam, terwijl het puur een cijfer is op een etiket, dat een ander cijfer in een ander land representeert.

Speaker 1:

Dat is een heel goed punt, Mirjam. Dat kan inderdaad best onzeker maken. Dus de les van vandaag is vertrouw niet bindelings op je eigen maat, als je in Spanje kleding koopt.

Speaker 2:

Precies.

Speaker 1:

En pas altijd, als het kan, of meet jezelf op en check die tabellen. Nou, ik denk, dat we een heel goed beeld hebben geschetst van dit intrigerende onderwerp. Bedankt, mirjam, voor alle heldere uitleg.

Speaker 2:

Graag gedaan, remco. Ik hoop, dat het onze luisteraars helpt bij hun volgende shoppingtrip in Spanje.

Speaker 1:

Dat hoop ik ook. Bedankt allemaal voor het luisteren. Vergeet ons niet, te volgen en de podcast te delen met vrienden en familie. Adios, hasta luego.