SpanjeVandaag

Bizarre strandverboden in Spanje

Remco Season 1 Episode 25

Je droomt van een zorgeloze Spaanse strandvakantie, maar weet je welke verrassende regels er gelden die je duizenden euro's kunnen kosten? Deze aflevering neemt je mee langs de meest onverwachte strandverboden die zelfs veel Spanjaarden niet kennen.

We beginnen met een schokkend feit: in populaire badplaatsen als Marbella kan plassen in zee je een boete van € 750 opleveren. Maar dat is nog maar het begin. Wist je dat douchen met shampoo in zee verboden is? Of dat je roestige parasol zomaar in beslag genomen kan worden? En wie had gedacht dat het bouwen van zandkastelen op Tenerife tot € 1500 boete kan leiden? Remco en Mirjam bespreken deze en andere onverwachte regels met verbazing en humor.

De podcast onthult ook hoe het traditionele 'handdoekje leggen' om een strandplek te reserveren in gemeentes als Benidorm tot hoge boetes kan leiden. We verkennen verder het toenemende aantal rookvrije stranden (inmiddels meer dan 700), het verbod op eigen muziek afspelen, en de strikte regels voor honden op het strand. Met elke regel wordt duidelijker dat een goede voorbereiding essentieel is voor een probleemloos verblijf.

Ben je benieuwd naar alle verborgen regels van de Spaanse kust? Luister nu en voorkom dat je vakantiebudget opgaat aan onverwachte boetes. Volg onze podcast en deel deze aflevering met vrienden en familie die naar Spanje op vakantie gaan – zij zullen je dankbaar zijn voor deze waardevolle reisinformatie!

Volg ons op Facebook, Instagram, X, WhatsApp, Threads, BlueSky, LinkedIn, TikTok en YouTube en schrijf je in voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief. Vind alle links hier: spanjevandaag.start.page

De informatie in deze podcasts komt uit onze eigen artikelen en wordt via AI omgezet in audio, om tijd en kosten te besparen.

Speaker 1:

Welkom bij een nieuwe aflevering van de podcast van Spanje Vandaag. Ik ben Remco.

Speaker 2:

En ik ben Mirjam. Leuk, dat jullie weer luisteren. Hopelijk zijn jullie al een beetje in de vakantiestemming of aan het nagenieten.

Speaker 1:

Absoluut. Vandaag duiken we eens in iets, wat je misschien niet meteen zou verwachten, als je aan Spaanse stranden denkt. We hebben het over de ehm nogal verrassende regels, die je daar kunt tegenkomen, want je denkt, zon, zee, strand, ontspanning, maar dan blijkt er ineens van alles te zijn, wat niet mag, en de boetes kunnen soms echt oplopen tot wel duizenden euro's.

Speaker 2:

Ja, precies, ik dacht altijd, dat het vooral ging om je afval opruimen en misschien niet te dicht bij de golven gaan liggen. Maar er blijkt veel meer te zijn, en sommige dingen zijn echt behoorlijk apart, en ik weet zeker, dat de meeste toeristen, maar misschien zelfs de Spanjaarden zelf, niet eens van al deze regels op de hoogte zijn.

Speaker 1:

Nou, wat dacht je bijvoorbeeld van het plassen in zee? Dat lijkt zo'n onschuldige daad, en iedereen doet het toch wel eens. Maar in gemeenten zoals Marbella en Malaga kun je daar gewoon een poete voor krijgen, tot wel 750 euro in Marbella. Dat is toch niet niks, zeg.

Speaker 2:

Wauw, 750 euro. Dat is toch niet normaal. Hoe controleren ze dat dan precies? Moeten ze dan een soort onderwatercamera's hebben? Of staan er handhavers met een weggekijker op de uitkijk? Ik vraag me dat echt af. Dat lijkt me toch een onbegonnen zaak.

Speaker 1:

Goeie vraag, mirjam. Ik denk, dat het vooral gaat, om een signaal afgeven, en het is ook niet overal zo streng hoor, maar het is wel grappig, dat het zo specifiek benoemd wordt. Hetzelfde geldt trouwens voor douchen met shampoo of zeep in zee of onder de stranddouches. Dat mag ook absoluut niet. Daar snap ik dan nog wel wat meer van vanwege de vervuiling.

Speaker 2:

Nee, oké, dat met die shampoo snap ik wel. Dat is slecht voor het milieu en het zeewater. Maar plassen, ach ja. Ze proberen, de stranden schoon te houden, denk ik. Dat is de intentie.

Speaker 1:

Maar wat dacht je van het reserveren van een plekje op het strand? Dat is toch zo typisch iedereen, die ochtends vroeg zijn handdoekje neerlegt.

Speaker 2:

Ja, ja, het beroemde handdoekje leggen. Dat gebeurt natuurlijk overal, waar toeristen komen, vooral in de populaire badplaatsen.

Speaker 1:

Precies. Nou, in Vooral in de populaire badplaatsen Precies In veel gemoten zoals Benidorm of Gandia mag je geen stoeltjes of parasols neerzetten, om alvast een plekje te claimen. Als je er niet bij bent, wordt het gewoon weggehaald door het schoonmaapersoneel, en je kunt een boete krijgen.

Speaker 2:

Tot 300 euro, dus je stoeltje een nachtje laten staan, is er niet meer bij. Ah ja, dat ken ik wel. Maar dat ze het echt weghalen en je een boete geven, dat is wel serieus. Dus je moet er echt de hele dag bij blijven, als je een plekje wil behouden. Dat is wel onhandig, als je even gaat lunchen.

Speaker 1:

Ja, blijkbaar wel. En het wordt nog kekker. In Valencia is het zelfs verboden, om met roestige parasols naar het strand te komen. Die worden dan ingenomen, roestige parasols?

Speaker 2:

dat meen je niet. Waarom dan Remco? Voor de esthetiek, of is het gevaarlijk? Komen er roestplekken in?

Speaker 1:

het zand, zowel esthetisch als veiligheid. Ze willen geen roestplekken en ook geen blessures door scherpe randen. Het klinkt misschien vreemd, maar het idee is wel duidelijk Een veilige en nette omgeving, dat zijn toch wel regels, waar je niet snel aan denkt.

Speaker 2:

Nee echt niet. Ik zou zeggen, dan koop je toch gewoon een nieuwe parasol. Maar goed, wat me ook verbaast, is het verbod op roken op steeds meer stranden. Ik dacht altijd, dat dat wel mocht, zo'n sigaretje na het eten of na een duik.

Speaker 1:

Klopt. Het aantal rookvrije stranden in Spanje is enorm toegenomen, wel meer dan 700 inmiddels, en de redenen zijn duidelijk Overlast van rook voor andere strandgangers, beuken, die vaak zomaar worden weggegooid of in het zand begraven, en zelf brandgevaar. Gemeenten mogen dat zelf bepalen, dus het verschilt per plek Dat snap ik wel.

Speaker 2:

Eerlijk gezegd, beuken in het zand zijn echt een ramp voor het milieu, en de rook kan inderdaad storend zijn voor mensen met kinderen of gewoon iedereen, die er last van heeft. Maar wat dacht je van muziek? Mag dat wel of niet? Ik zie altijd wel mensen met kleine speakertjes.

Speaker 1:

Officieel mag dat in veel momenten niet, tenzij het een officieel feest is. In plaatsen als Valencia en Tossa de Mar is het zelfs verboden, om eigen muziek af te spelen. Tosse de Mar heeft trouwens ook al sinds 2009 een verbod op vrijgezellenfeesten op het strand. Dat is ook wel grappig. Dus je eigen playlist afspelen met een luidspreker kan je een boete opleveren. Dat is voor veel mensen toch wel een tegenvaller.

Speaker 2:

Ja, dat vind ik dan weer jammer. Een beetje relaxte muziek op, veel mensen wel bij een dagje strand. Maar ja, het kan ook snel overlast geven, natuurlijk, als iedereen zijn eigen smaak door elkaar afspeelt. En wat is de meest bizarre regel, die je bent tegengekomen? Reemco, ik ben heel benieuwd.

Speaker 1:

Nou, hou je vast. Wat dacht je van het bouwen van zandkastelen Op de Canarische eilanden? in gemeenten als Villa de Arisco en Arona op Temerief is het verboden, om zandkastelen te bouwen, En de boetes kunnen oplopen tot 1500 euro.

Speaker 2:

Nee, remco, dat is een grap. Zandkastelen, dat is toch het meest onschuldige, dat je kunt doen op een strand. Waarom in vredesnaam is dat verboden? Zijn die dan gevaarlijk?

Speaker 1:

Ze zeggen, dat het de esthetiek van het strand beïnvloedt, en ook een beetje voor de veiligheid, dat mensen er niet over struikelen. Maar ja, 1500 euro voor een zandkasteel, dat is toch wel een beetje overdreven, vind je niet? Zeker, als je bedenkt, dat het vaak kinderen zijn, die dit doen.

Speaker 2:

Absoluut. Ik ga daar wel twee keer over nadenken, voordat ik de schep uit de tas haal. Dit zijn echt van die regels, die het gevoel geven, dat je constant op moet letten En dat je je afvraagt, of alles, wat je doet, wel legaal is. Ja precies. En dan heb je nog wild gaan kamperen. En honden op het strand is ook zo'n discussiepunt, toch. Je ziet ze vaak wel rennen langs de waterlijn, vooral ochtends vroeg.

Speaker 1:

Ja, de meeste stranden zijn hondenvrij, behalve speciale hondenstranden of in de wintermaanden. Ook dat verschilt weer per gemeente, dus altijd even checken. Het is gewoon duidelijk, dat je huiswerk moet doen, als je naar een Spaans strand gaat, om verrassingen te voorkomen en onnodige boetes te vermijden.

Speaker 2:

Zeker weten En het meest logische, maar blijkbaar toch ook een probleem Afval achterlaten. Dat is natuurlijk overal verboden.

Speaker 1:

En de boetes zijn er ook niet, mals Inderdaad tot 3000 euro voor zwerfafval. Wat Mirjam al zei als je het mee kunt nemen naar het strand, kun je het ook weer meenemen. Dat is toch wel de basisregel. Ach ja, het blijft soms lastig, om iedereen zich aan de regels te laten houden, maar het is wel belangrijk voor het behoud van die prachtige Spaanse kust. Zo is het.

Speaker 2:

Maar hopelijk hebben we onze luisteraars wat inzicht gegeven in de minder bekende kant van de Spaanse stranden, zodat ze volgend jaar zorgeloos kunnen genieten zonder een boete, want dat is natuurlijk het laatste, wat je wilt op je vakantie.

Speaker 1:

Precies.

Speaker 2:

Bedankt allemaal voor het luisteren. Vergeet ons niet te volgen en de podcast te delen met vrienden en familie. Adios.

Speaker 1:

Hasta luego.