SpanjeVandaag

Typische Spaanse gewoontes

Remco Season 1 Episode 30

Ontdek de verbazingwekkende gewoontes die het alledaagse leven in Spanje zo fascinerend anders maken! In deze boeiende episode nemen Remco en Mirjam je mee voorbij de bekende beelden van zon en strand, om je onder te dompelen in de werkelijke culturele rijkdom van Spanje.

Heb je je ooit afgevraagd waarom er in Spaanse restaurants direct brood op tafel verschijnt? Of waarom lunchen tot wel twee uur kan duren? De 'sobremesa' - het uitgebreid natafelen - is een van die heerlijke Spaanse gewoontes die je leven verrijken zodra je ze omarmt. We verkennen ook het concept van 'tapeo' en de soms verrassend gratis tapas cultuur die in steden als Granada nog springlevend is.

De Spaanse dagindeling verschilt dramatisch van wat we in Nederland en België gewend zijn - van late etenstijden tot de befaamde siesta. En laten we de levendige gesprekken niet vergeten; een handvol Spanjaarden produceert moeiteloos meer geluid dan een menigte Nederlanders. Daarnaast bespreken we praktische zaken zoals de beperkte bankopeningstijden en natuurlijk de onuitputtelijke feestcultuur. Spanjaarden weten hoe ze van het leven moeten genieten!

Word ondergedompeld in de authentieke Spaanse levenswijze en ontdek waarom zoveel buitenlanders deze gewoontes snel overnemen. Luister nu naar deze aflevering en begrijp waarom Spanje zoveel meer te bieden heeft dan alleen een zonnige vakantiebestemming. Volg ons en deel deze podcast met vrienden en familie die ook van Spanje houden of er meer over willen leren!

Volg ons op Facebook, Instagram, X, WhatsApp, Threads, BlueSky, LinkedIn, TikTok en YouTube en schrijf je in voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief. Vind alle links hier: spanjevandaag.start.page

De informatie in deze podcasts komt uit onze eigen artikelen en wordt via AI omgezet in audio, om tijd en kosten te besparen.

Speaker 1:

Welkom bij een nieuwe afledering van de podcast van Spanje Vandaag. Ik ben Remco En ik ben Mirjam. Vandaag kijken we in een onderwerp, dat voor veel bezoekers van Spanje, en zelfs voor mensen, die er al langer wonen, best verrassend kan zijn. Typisch Spaanse gewoontes, waar je misschien van opkijkt Ja zeker, remco.

Speaker 2:

Ik denk, dat veel mensen wel een beeld hebben van Spanje Zon. Veel mensen wel een beeld hebben van Spanje zon, strand. Maar er zijn zoveel kleine dingen, die het dagelijks leven hier zo anders maken dan thuis. Ik ben benieuwd, wat jij als eerste in gedachten hebt, als het om vreemde gewoontes gaat.

Speaker 1:

Nou, de eerste, die me te binnen schiet, is toch wel die gastronomie, of beter gezegd, het brood. Je zit ergens in een restaurant en hup, er staat al een mandje met brood op tafel, en thuis, bij elke maaltijd, of het nu ontbijt, lunch of diner is brood, hoort er gewoon bij. Ook al staat Spanje niet per se bekend om het allerbeste brood ter wereld.

Speaker 2:

Ja, dat is waar, dat brood, overal en altijd. Ik ben er inmiddels aan gewend. Maar in het begin dacht ik echt, waarom zoveel brood, en dan vaak van die stoekbroodjes, niet eens heel bijzonder, maar het is een gegeven. Wat mij dan weer opvalt, of eigenlijk wat ik echt heb leren waarderen, is de sobremessa.

Speaker 1:

Ah, de sobremessa. Dat is zo'n heerlijk concept, hè. Voor de luisteraars, die het niet kennen De sopremessa is het natafelen na de maaltijd. Het is niet zo, dat je meteen opstaat en weggaat. Nee, je blijft gewoon lekker zitten met een koffie, een manzanilla kruidenthee of misschien een cognac, en je praat over van alles en nog wat Precies, en dat kan soms uren duren.

Speaker 2:

Je begint aan je lunch om twee uur smiddags, en voor je het weet, is het alweer vijf uur. Het is echt een sociaal moment, en dat zie je, denk ik, nergens anders zo uitbundig als in Spanje. Het is niet alleen eten, het is de hele beleving eromheen.

Speaker 1:

Zeker, en dat hoort bij die hele eetcultuur, net als het tapeo, oftewel tapas eten. Dat is ook echt iets, wat zij hebben uitgevonden. Van bar naar bar trekken, een drankje met een tapa erbij, en het leuke is, wat veel buitenlanders verrast, is, dat die tapas soms zelfs gratis zijn, alhoewel, dat is helaas niet meer overal het geval, hè.

Speaker 2:

Nee, helaas niet meer overal, maar het bestaat nog wel. Vooral in steden als Granada is het nog heel gewoon, dat je bij elk drankje een gratis tapa krijgt. Dat is echt een feestje, en over feesten gesproken, of eigenlijk over geluid gesproken, een andere gewoonte, waar ik nog steeds soms van opkijk, is het volume van de Spanjaarden.

Speaker 1:

Oh ja, dat is echt een dingetje. Ik heb wel eens gedacht, dat een groepje van vier Spanjaarden meer herrie ma, dan een groep van twintig Nederlanders en dertig Belgen. Ze praten gewoon hard, overal en altijd, of het nu in een restaurant is, op een terras of aan de telefoon, het maakt ze niet uit, of je het hele verhaal kunt volgen.

Speaker 2:

Ja, het is echt onderdeel van de cultuur, je moet er maar aan wennen, en ergens is het ook wel gezellig, maar inder, en als we het hebben over de dagindeling, dan is dat ook zo'n punt, waar veel mensen zich aan moeten aanpassen.

Speaker 1:

Absoluut Vooral. De eettijden zijn zo anders Een lunch, de comida, is de belangrijkste maaltijd van de dag, en die is vaak pas tussen twee en vier uur smiddags, en het avondeten, de cena, dat is dan weer pas laatste, tussen negen en tien uur s'avonds. Dus als je gewend bent, om om zes uur te eten, moet je echt even omschakelen.

Speaker 2:

Zeker, en dat hangt ook samen met de siesta, hoewel die tegenwoordig in de grote steden minder gebruikelijk is. Maar op het platteland zie je nog heel veel dorpen, die tussen twee en vier uur middags echt even helemaal tot rust komen, en siesta betekent dan ook niet per se slapen, hè, remco.

Speaker 1:

Nee, dat klopt, het is meer een moment voor jezelf nemen. Dat kan slapen zijn, maar het kan ook een wandeling zijn, sporten of gewoon rustig lunchen. Het is een onderbreking van de dag, en veel buitenlanders, die hier komen wonen, nemen die gewoonte trouwens heel snel over, ik zelf ook Een beetje dan.

Speaker 2:

Ja, ik kan me er wel in vinden. Wat? Ja, ik kan me er wel in vinden. Wat ook nog zo'n punt is, zijn de bankopeningstijden. Die zijn zo anders, dan we gewend zijn.

Speaker 1:

Oef, ja, de banken. De meeste zijn alleen open van maandag tot en met vrijdag tot een uur of drie smiddags, soms zelf maar tot twee uur. Dus je moet echt je bankzaken ochtends regelen. Pielen kan wel de hele dag, maar voor de rest moet je in de rij staan en er maar hopen, dat je op tijd bent. Heel anders dan in Nederland of België.

Speaker 2:

Ja, dat is even schakelen. En dan tot slot een gewoonte, die ik heel erg kan waarderen, is, hoe gek Spanjaarden zijn op feestvieren. Er is altijd wel een fiesta ergens in het land. Het hele jaar door wordt er gefeest, of het nu lokale feesten zijn of grote festivals, ze grijpen elke gelegenheid aan, om er een feestje van te maken.

Speaker 1:

Dat is zeker waar, en dat zijn dan vaak ook tradities, die al heel lang meegaan, hoewel, soms moeten tradities ook met de tijd meegaan en veranderen. Denk maar aan een stierenvechten, wat soms op kritiek kan rekenen. Maar over het algemeen is het een land, dat van het leven geniet, en dat zie je terug in die feesten.

Speaker 2:

Absoluut, het is een land vol verrassingen en gewoontes, die je moet leren kennen en waarderen, en als je eenmaal gewend bent, wil je vaak niet meer anders.

Speaker 1:

Precies. En zo zie je maar weer. Spanje is zoveel meer dan alleen zon en strand. Er zijn zoveel leuke en soms verrassende gewoontes te ontdekken. Mirjam, ontzettend bedankt voor dit fijne gesprekken over de Spaanse gewoontes. Het was weer leuk, om even dieper in de Spaanse cultuur te duiken.

Speaker 2:

Graag gedaan, remco, altijd fijn, om hierover te praten.

Speaker 1:

Bedankt allemaal voor het luisteren. Vergeet ons niet te volgen en de podcast te delen met vrienden en familie. Adios.

Speaker 2:

Hasta luego.