SpanjeVandaag

Etenstijden en cultuur in Spanje

Remco Season 1 Episode 35

Ontdek de verborgen regels en geheimen van de Spaanse eetcultuur die je vakantie-ervaring compleet kunnen veranderen! We nemen je mee op een smakelijke reis door de fascinerende Spaanse eetgewoonten die zo anders zijn dan wat we in Nederland gewend zijn.

Heb je je ooit afgevraagd waarom Spaanse restaurants om 18:00 uur nog leeg zijn? Of waarom je altijd zo weinig groenten op je bord krijgt? In deze aflevering onthullen we de unieke timing van de Spaanse maaltijden – lunchen tussen 14:00 en 15:00 uur en pas dineren vanaf 20:30 uur – en hoe je daar als toerist mee om kunt gaan. We delen onze ervaringen met het geweldige 'menu del día', een driegangenlunch inclusief drank voor slechts €9-15, en leggen uit waarom dit een van Spanjes best bewaarde culinaire geheimen is.

Van de etiquette rond tapas delen (nee, die vier porties patatas bravas zijn niet allemaal voor jou) tot de traditie van servetjes op de grond in populaire bars – we bespreken de ongeschreven regels die je nergens anders leest. Leer over de verrassende vrijgevigheid van gratis tapas bij je drankje, de chupito-cultuur na het eten, en waarom luidruchtig zijn tijdens het diner in Spanje juist als gezellig wordt beschouwd. We delen ook praktische tips over extra kosten op terrassen en de etiquette rond fooien geven.

Ben je klaar om als een local te eten tijdens je volgende reis naar Spanje? Luister nu naar deze aflevering vol praktische inzichten en vermakelijke verhalen over de Spaanse eetcultuur. Deel jouw eigen ervaringen met ons en laat een recensie achter om ons te laten weten welke aspecten van de Spaanse cultuur je in toekomstige afleveringen wilt horen!

Volg ons op Facebook, Instagram, X, WhatsApp, Threads, BlueSky, LinkedIn, TikTok en YouTube en schrijf je in voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief. Vind alle links hier: spanjevandaag.start.page

De informatie in deze podcasts komt uit onze eigen artikelen en wordt via AI omgezet in audio, om tijd en kosten te besparen.

Speaker 1:

Welkom bij een nieuwe aflevering van de podcast van Spanje Vandaag. Ik ben Remco.

Speaker 2:

En ik ben Mirjam. Vandaag hebben we het over de fascinerende wereld van uit eten gaan in Spanje. Want nou ja, dat is toch wel even anders dan hier in Nederland of België.

Speaker 1:

Zeker. Er zijn echt een paar dingen, waar je rekening mee moet houden, als je optimaal wilt genieten van de Spaanse eetcultuur.

Speaker 2:

Het begint al met de etenstijden.

Speaker 1:

Lunchen tussen twee en drie en dineren pas naar half negen, dat is toch even schakelen. Ja, dat is echt wel een dingetje. Ik heb wel eens probeerd, om om zes uur te gaan eten, maar dan sta je voor een dichte deur of je bent de enige in het restaurant. Het voelt bijna een beetje gek, vind ik.

Speaker 2:

Precies en zo'n lege zaak. Tenzij je dan in het centrum van een grote stad zoals Madrid bent, dan lukt het soms nog wel, maar verder nee.

Speaker 1:

Wat ik dan wel weer fantastisch vind en waar je absoluut gebruik van moet, laken, is het menu del dia.

Speaker 2:

Oh, ja voor de lunch toch, dat is zo'n goede deal. Voorgerecht, hoofdgerecht, dessert of koffie, een drankje en brood, en dat voor nou ja tussen de 9 en 15 euro.

Speaker 1:

Ongeveer Inderdaad, en dan is het ook nog eens vaak hartstikke lekker en voedzaam. Het is de belangrijkste maaltijd van de dag, merk je dan wel.

Speaker 2:

Maar over voedzaam gesproken, waar zijn de groenten dan gebleven?

Speaker 1:

Dat vind ik altijd wel een dingetje in Spanje Ja, een paar pimientos de padrón of een simpele saladeblaadje, en dat is het dan.

Speaker 2:

Ik mis soms echt wel een flinke portie groene groenten bij mijn vis of vlees. Je moet echt actief op zoek hè. Of Je moet echt actief op zoek hè Of een gazpacho bestellen bij warm weer of zo, Of zo'n stoofpotje, Anders kom je er echt bekijkt vanaf qua vitamines.

Speaker 1:

Een klassieker, mirjam, maar toch moet het gezegd worden. Tapa's zijn, om te delen.

Speaker 2:

Oh Remco, je wilt niet weten, hoe vaak ik mensen vier porties patatas bravasi bestellen. dan denk ik, dat is toch niet de bedoeling. Je probeert toch van alles, wat.

Speaker 1:

Nee, precies. Het hele idee is juist, dat je allerlei kleine gerechtjes bestelt en die met de hele tafel deelt. Dat maakt het zo gezellig.

Speaker 2:

En dat gezellige, dat is natuurlijk ook de sfeer op de terrassen, heerlijk in de zon eten. Maar wel een aandachtspunt Die extra kosten, juist omdat je op een terras zit.

Speaker 1:

Ja, dat is zo sneaky soms. Je zit lekker buiten, en dan blijkt er achteraf een toeslag voor te zijn, die dan nergens duidelijk vermeld staat. Altijd even navragen, misschien als je trijfelt.

Speaker 2:

Ja of gewoon de gok wagen en hopen, dat het meevalt.

Speaker 1:

Maar het gebeurt wel regelmatig, dat je meer betaalt En na het eten de traditie van de chupito of kopas.

Speaker 2:

Ja, de chupito, dat kleine borreltje na het eten, vaak zelfs gratis aangeboden in traditionele restaurants. Heerlijk zo'n anijsikeurtje of iets dergelijks.

Speaker 1:

En dan daarna nog door met de gin tonics of rum, cola's. Het kan zomaar een avondvullend programma worden, zelfs na de lunch in het weekend weet ik uit ervaring.

Speaker 2:

En dan de eeuwige vraag fooi geven of niet? Hoe zit dat in Spanje?

Speaker 1:

Dat is zo anders dan in bijvoorbeeld Amerika.

Speaker 2:

Hier wordt het niet echt verwacht, toch? Nee, niet, zoals wij gewend zijn. Een paar muntjes is vaak al genoeg, als je echt tevreden bent en de service was goed. Het is meer een blijk van waardering dan een verplichting.

Speaker 1:

Wat ik altijd zo grappig vind, vooral in die traditionele bars, zijn de servetjes op de grond.

Speaker 2:

Ja, dat is echt zo'n spaams ding. Ik heb daar in het begin wel even aan moeten wennen, Dat ik dacht oh, wat is dit vies. Maar het is juist een teken van gezelligheid toch, dat er veel mensen zijn geweest.

Speaker 1:

Precies hoe meer servetten en papiertjes er liggen, hoe populairder en gezelliger de plek is. Een goed teken eigenlijk.

Speaker 2:

En dan natuurlijk de gratis tapas bij een drankje. Dat is toch wel de ultieme Spaans gastvrijheid, remco.

Speaker 1:

Zeker weten Van wat olijfjes of chips tot soms zelfs een complete portie tortilla of een bordje vlees of vis. Dat verschilt enorm per regio en per bar.

Speaker 2:

Ja, in Granada bijvoorbeeld. Daar kun je bijna lunchen op gratis tapas. Dat is echt geweldig.

Speaker 1:

En tot slot maak je geen zorgen over het volume aan tafel.

Speaker 2:

Oh ja, haha. In Spanje geldt hoe luider, hoe gezelliger, lijkt het wel. In Nederland zouden je echt aankijken, als je zo hard praat.

Speaker 1:

Precies, het is onderdeel van de hele sociale ervaring. Dus schroom niet om, een beetje te roepen, het hoort erbij, absoluut.

Speaker 2:

Nou, remco, dat waren wel tien belangrijke dingen, om te weten, als je uit eten gaat in Spanje.

Speaker 1:

Zeker weten, mirjam. Het is een prachtige cultuur, maar wel eentje met eigen regels. Ik denk, dat de luisteraars hier zeker iets aan hebben.

Speaker 2:

Bedankt allemaal voor het luisteren. Vergeet ons niet te volgen en de podcast te delen met vrienden en familie. Adiós.

Speaker 1:

Hasta luego.